XI MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA SADOWNICZA "Jagodowe trendy" 13.02.-14.02.2015r. Powiatowe Centrum Sportu i Rekreacji przy Zespole Szkół Nr 3
ul. Słowackiego 7
Kraśnik
Nowości
- Trzecia rewolucja w produkcji i dystrybucji jabłek"
- Kryzys na Ukrainie, a pracownicy sezonowi
- Rosjanie chcą kupować polskie jabłka.
- Prodexpo'2015
- Oświadczenie Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej w związku z protestami rolniczymi.
- Kraśnik 2015-Jagodowe Trendy
- „Jagodowe trendy 2015”
- III transza wypłat dla producentów owoców i warzyw poszkodowanych przez embargo rosyjskie.
- Trzecia transza pomocy dla producentów owoców i warzyw
- Targi Fruit Logistica szansą w obliczu embarga
Liczba gości
We have 349 guests and no members online
W Polsce przybywa sadów owocowych
Od kilku lat obserwujemy proces zwiększania powierzchni sadów w Polsce. W ciągu ostatnich 10 lat ten wzrost sięgnął nawet kilkanaście procent. Zwiększa się także ich wydajność - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Mirosław Maliszewski, poseł z ramienia PSL, prezes Związku Sadowników RP.
Kolejne, nowe produkty o chronionej nazwie
W dniu 30 listopada 2012 r. Komisja Europejska wpisała na unijną listę produktów o chronionych nazwach nowy produkt pochodzący tym razem z Chin
Mniejsza konsumpcja jabłek we Włoszech
Wolumen konsumpcji jabłek we Włoszech w sezonie 2012/2013 oszacowano wstępnie na około 12% mniejszy niż w poprzednim sezonie.
Dobry sezon dla producentów gruszek
Tegroczny sezon jest dobry dla producentów gruszek. Wysoki popyt pozwala na osiągnięcie wysokich cen za owoce.
Zakaz stosowania materiału siewnego GMO
W Polsce nie będzie upraw GMO – poinformował 3 stycznia minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba.
Chile zwiększa eksport i promuje borówkę
Okres między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, jest istotny z punktu eksportu świeżych borówek z Chile na kontynent północnoamerykański.
More Articles...
- GUS: zbiory owoców z drzew w 2012 roku
- Większe zbiory jabłek w Chinach
- Polski cydr – wreszcie coś drgnęło.
- Nie tylko w Polsce sadownicy chwalą sobie sezon 2012…
- Problemy w przetwórstwie marchwi i cebuli
- Wysokie temperatury mogą zaszkodzić uprawom
- Skorygowano wysokości zbiorów owoców i warzyw w kraju
- Zapasy jabłek w UE zmniejszyły się. Możliwy wzrost popytu na owoce z Polski
- Włosi zwiększają eksport owoców i warzyw
- Pracownik sezonowy pilnie potrzebny.
Wiadomości związkowe
Tuż po powrocie z Brukseli, Mirosław Maliszewski - prezes Związku Sadowników RP, specjalnie dla Pierwszego Portalu Rolnego skomentował wczorajsze spotkanie w Brukseli.
Czytaj więcej...Dziś odbyły się kolejne rozmowy polskiej delegacji na czele z Markiem Sawickim- ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Mirosławem Maliszewskim – Prezesem Związku Sadowników RP, posłem na Sejm RP w Brukseli. Tym razem z komisarzem ds. handlu Karelem de Guchtem.
Czytaj więcej...We wtorek (19.08) po raz kolejny polska delegacja na czele z Markiem Sawickim – Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Mirosławem Maliszewski – Prezesem Związku Sadowników RP, posłem na Sejm RP udaje się do Brukseli.
Czytaj więcej...Informator
Wiedza sadownicza
-
Zbiory owoców z drzew – szacunek przedwynikowy GUSW ubiegłym tygodniu Główny Urząd Statystyczny opublikował szacunek...Czytaj więcej...
-
Meksykański Rynek JabłekW sezonie 2013/2014 (sezon liczony w okresie od sierpnia do końca...Czytaj więcej...
-
Spadek zbioru gruszek w RosjiJak informuje WAPA, w sezonie 2013/2014 mamy do czynienia ze sporym...Czytaj więcej...
-
Nawozy typu "U"Klikając poniżej znajdziecie materiały dotyczące nawozów jednocześnie...Czytaj więcej...
-
Rola i funkcje fosforu w roślinieFosfor odgrywa szczególną rolę w roślinie. Stanowi on składnik...Czytaj więcej...
- 1
- 2
- 3
Pogoda
WorldFood Warsaw
„Udział w WorldFood Warsaw to szansa na znalezienie nowych partnerów biznesowych z kraju i zagranicy, promocja firmy i jej wyrobów, a także możliwość poszerzenia wiedzy o innowacyjnych technologiach i rozwiązaniach w sektorze spożywczym”.
Już dziś można zgłosić się do udziału w targach, które odbędą się w dniach:
14-16.04.2015 roku.
Więcej informacji: www.worldfood.pl